MENN FÅR IKKE GRÅTE

Det er noe jeg må skrive litt om. Det kan være at jeg er ekstra engasjert i dette fordi jeg nettopp var medskribent på en artikkel om ‘Menn og følelser’. Om hvordan menn fra tidligere alder blir lært opp til å «manne seg opp», og ikke vise følelser. Heldigvis er dette i endring, men jeg har blitt så mye mer bevisst på det. Hvor ofte det skjer, og hvor ødeleggende det faktisk kan være for noen. (Mer om det i artikkelen når den kommer!)

Som dere vet holder jeg med Portugal i EM, noe jeg har gjort siden jeg var en fotballjente på 12 år og stor fan av Ronaldo. Jeg skjønner godt at det er mange meninger om Ronaldo, men skal ikke snakke om det nå. I 2004 ble EM holdt i Portugal, og laget kom seg helt til finalen etter en super innsats. I finalen taper de 1-0 over Hellas, på hjemmebane. Et resultat som jeg tror de fleste som så kampen synes var ufortjent. Cristiano Ronaldo var 19 år den gangen, og gråt da dommeren blåste i fløyta og kampen var over. 

Ikke noe big deal, skulle man tro? Men det er bare å gjøre et kjapt søk på Ronaldo crying, og man ser at han har blitt mobbet for dette siden. Jeg husker det så godt på skolen etter Portugal tapte finalen, hvordan gutta i klassen lo av Ronaldo fordi han hadde grått. Og fortsatt, 12 år etter, blir det snakket om. Nesten ikke til å tro på, ikke sant?

Bare se på dette intervjuet etter Portugal sikret seg finaleplass på onsdag:

Tenk at journalisten sier dette? Jeg måtte faktisk stoppe intervjuet og spole tilbake fordi jeg ble så satt ut…

Hvor Ronaldo svarer:

Greia her er ikke at det er journalisten sin feil, eller gutta i klassen min sin feil som lo av Ronaldo som gråt. Dette starter tidlig. Hjemme hos foreldre, i barnehagen, helt i starten av livet. Det er samfunnet som har skapt en forventning, som vi følger etter. Vi sier at guttene ikke skal gråte, mens jentene får lov. 

Det er mye mer å si om dette, og mange flere eksempler. Men måtte bare dele en liten tanke jeg satt inne med. Hva mener du om saken?

– SILJE

17 comments

 1. Kjære Stian! Jeg ønsker bare å påpeke til deg at dette virkelig ikke er en rosablogg! Å hvorfor ønsker du å ta alle bloggere under en kam? Bare fordi du ikke liker eller syns noe om akkurat dette innlegget, betyr det ikke at alle bloggere er rosabloggere!

 2. Viktig å ta frem dette! Vi er alle bare mennesker og jeg tror at det å legge skjul på følelser er farlig for psyken. Sant, det er ikke nødvendig å gråte på åpen gate, hverken for menn eller kvinner. Men jeg tror ikke det kommer noe som helst godt ut av å legge skjul på det en føler, om det er glede eller sorg!

 3. Alt Ronaldo gjør blir det stor fokus på. Flere italienske spillere som gråt når de røyk for Tyskland men ble ikke nevnt noe om det da. Ronaldo gjør mye rart men se litt på det bra han gjør også.
  Husker også at folk koste seg når Portugal ble slått av Hellas i finalen. Men Portugal får gjennomgå siden de har kommet seg til finalen med sine resultater.

 4. Jenter er så innmari dobbeltmoralske. Sier de vil ha en følsom mann, men styrer unna de i praksis. De vil ha en sterk dominerende mann. Instinktet trumfer den selvpåtatte ideologien og politisk korrektheten.

 5. Okay å vise følelser, det er ikke et svakhetstegn. Men jeg tror ikke det forventes av menn at de skal holde maska, eller ta alt som en mann, det er mer et resultat av å ikke bli lært, eller få erfare noe annet. Og Ronaldo er ikke alene om å vise følelser, Leicester vant ligagull, masse gledestårer. Italia røk ut av EM og halve laget tok til tårene. Håper Portugal knuser France søndag og endelig får en pokal.

  1. Steel: Det kan stemme, uansett sykt at det kan få det negative fokuset når en mann viser følelser. Heeelt enig, det håper jeg også! Får bare vente i spenning nå 😮

 6. Tror ikke det er så mange i dag som ler av at menn viser følelser og gråter. Her er du nok litt på tynn is.
  At folk lo av Ronaldo, handlet ikke om at han gråt. Han furtet og sutret! Det var noe med måten han gråt på, som bekreftet inntrykket folk fikk etter hvordan han feiret vilt mål han selv scoret tidligere i turneringen, samtidig som han ikke viste noen glede over at lagkompiser scoret mål.

 7. Jeg tror på at det eksisterer en slags usagt regel eller forventning i samfunnet om hvordan menn skal takle følelser; da jeg så sportskommentatorer snakke om en kvinnelig crossfit-utøver som brøt sammen da det ble klart at hun ikke fikk førsteplass sa de at hun var «knust» og erkjente at emosjonene kommer lett når man gir alt for å nå et mål.
  Det samme burde man kunne tenke om Ronaldo, men du skal altså ikke lenger enn til et par kommentarer over hvor vi ser at Ronaldos følelser blir bagatellisert til å «furte» og «syte». Jeg tror han også var «knust». Det er holdningene spesielt de menn har til andre menn som gråter som utgjør en stor del av problemene. Jeg lurer på om dette at menn ikke har den samme oppdragelsen ved følelser og den samme sosiale aksepten ved å utrykke dem har noe med selvmordsstatistikken vår. Vi er overrepresentert; hvorfor? Hva gjør at vi oftere enn noen andre ikke ser en utvei? Fordi vi skal takle det? Nå spekulerer jeg bare, men jeg tror det bør forskes på.
  Jeg tror også at dette ikke bare er et manneproblem; mange jenter blir nok oppdratt til å holde inne og ikke anerkjenne følelsene – ellers så blir følelsene deres bagatellisert når de viser dem og dermed er det verre å vise dem igjen.
  Ted talk om hvordan menn blir oppdratt til å håndtere følelser istedenfor å akseptere dem:

  En dokumentar som ser på det underbevisste presset i skole\voksenlivet om å være «mann»

  Unge menn og selvmord
  http://www.tv2.no/a/3872244

 8. Hei – fint og vart blogginnlegg. Enig med deg, mobbing begynner lenge før. Som barn lærer vi av de voksne, enten de har foreldrerolle, er barnehagetanter eller lærere. Savner å se menn gråte, vise følelser, i stedet for disse harde ord og handlingene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s