I samarbeid med Royal Canin

Det er flere ting man bør tenke gjennom før man får seg en liten pelsdott. Jeg har tenkt litt på min erfaring etter jeg har hatt katt i over 3 år, og tenkte å gi noen råd, dersom du vurderer å få deg en pusekatt! 🐱 

1. Har jeg tid?
Et dyr krever mye tid, og er helt avhengig av deg. Den trenger mat, vann, stell, oppmerksomhet og oppfølging hver eneste dag. I tillegg kan en katt bli ganske gammel, noen helt opp til 20 år. Det kan være greit å tenke på, og virkelig kjenne etter om du kommer til å bli lei etter et par måneder (som noen dessverre blir). 

2. Har jeg råd?
En katt gir enormt med glede, men det koster også. Mat, godbiter, leker, kloremøbler, innedo, kattesand, forsikring, årlige sjekker hos dyrlegen, og så videre. Derfor er det lurt å ta en titt på økonomien og sjekke at du faktisk har råd til en pus, og alt den trenger.  

3. Hva slags mat skal katten ha?
Riktig fôr til pusen din er utrolig viktig, noe jeg lærte mye om da jeg besøkte Royal Canin. De har fôr til forskjellige katteraser; for innekatter, utekatter, kastrerte katter, overvektige katter og mye mer. Jeg har tidligere brukt produktvelgeren deres for å sjekke hva mine katter bør ha. Du kan prøve den her!

4. Hvis den blir ensom, har jeg mulighet til å ha to?
Da vi fikk Max i 2013, tenkte vi aldri på at vi kom til å ha flere. Med tiden ble Max ganske masete, selv om vi lekte masse, tok han med ut, løp rundt her hjemme og gjorde alt for at han skulle bli fornøyd. Han mjaua og mjaua og mjaua. Jeg spurte på en kattegruppe på Facebook hva som var i veien, og flere trodde at Max trengte en venn å leke med. Dermed skaffet vi Sander, og wow – som det hjalp. Hvis Max mjauer nå, kommer Sander løpende og så er lekeslåsskampen i gang. 

5. Adpotere eller kjøpe? (Evt. få)
Siden det er så mange katter som trenger nye hjem, synes jeg man alltid skal vurdere å adoptere først. Vi hadde snakket litt om dette, men visste at vi burde ha en innekatt siden vi flyttet en del, og har en ganske uforutsigbar fremtid. I tillegg var vi helt forelsket i rasen Scottish Fold, og da føltes det riktig å gå for det! En gang langt inn i fremtiden, drømmer jeg om å kunne ta imot hjemløse katter. Det er en helt seriøs drøm jeg har, men skal ikke gå for mye inn på det nå, haha. 

6. Inne eller ute?
Det er litt delte meninger på dette punktet, men katterasene er veldig forskjellige. Noen har det best ute, noen har det best inne, noen liker begge deler. Bor du i en leilighet i 12. etasje kan det være greit å vite hva katten din har behov for. Sjekk med oppdretter / Dyrebeskyttelsen som kjenner katten du skal hente 🙂 

7. Hvem kan passe? 
De fleste er ikke hjemme 24/7 året rundt, plutselig er det en jobbtur, ferietur eller en vennetur på timeplanen. Har du venner og familie som kan passe, eller et sted katten trives godt som den kan være? Dette er viktig å sjekke før man skaffer seg dyr.

Håper dere synes rådene var nyttige! Noen som har lyst på en katt, eller kanskje du allerede har? 

– SILJE ♥