OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er rart å tenke på at jeg nå har vært i «arbeidslivet» i 12 år, siden jeg begynte å selge aviser på søndager da jeg var 12. Da jeg var 15 begynte jeg å jobbe i bakeriet på lokalbutikken, og fikk jobb/praktikantplass hos Topp da jeg ble 20. Etter det har jeg jobbet mest som frilansjournalist, men har jo hatt andre oppdrag her og der, blant annet som skuespiller, fotograf og skribent / blogger. Denne innledningen er ikke ment som «se hva jeg har gjort» – det er jo ikke akkurat så uvanlig å selge aviser når man er i tenårene liksom. Men jeg synes det er så gøy med jobb og karriere, og tenkte å dele noen erfaringer, tanker og tips jeg har rundt arbeidslivet! 

1. Aldri tro du ikke er bra nok
Søker du ikke på en jobb fordi du ikke tror du er kvalifisert eller bra nok? I utgangspunktet mener jeg man skal søke og dra på intervjuer til alt man har lyst til. (Med mindre det tar 100 år å skrive søknaden og du vet 100 % garantert at du ikke har sjans, fordi de søker det motsatte kjønn eller no) Men plutselig kan det faktisk være akkurat deg de ser etter.

2. Vær glad for ny kunnskap
Har du noen gang jobbet et sted hvor noen har uffet og akket seg når dere må legge om til nytt system, eller får nye rutiner? Ta imot ny kunnskap med en positiv innstilling, så sprer det seg kanskje til de andre ansatte også.

3. Er det deg eller dem?
Hvis du begynner å finne feil ved alt på jobben, kan det være greit å gå gjennom om det er dem eller deg. Kanskje det går på at man ønsker å jobbe et nytt sted – eller er det faktisk noe galt med miljøet som du bør gi beskjed til sjefen om?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Sett pris på jobben din
Var det mange søkere, og du var en av de heldige som fikk den? Sett pris på at du har fått jobben, og ikke ta den for gitt. 

5. Ikke finn deg i alt
Men, på en annen side skal du ikke finne deg i alt. Mener du at du fortjener høyere lønn, eller bør bli behandlet på en bedre måte? Si i fra.

6. Jobb for å bli bedre
Selv om du har jobb, er det aldri dumt å strekke seg for å bli bedre. Ta jobbene jeg nevnte tidligere som eksempler; Som selger kan du lese bøker om service og jobbe med å ha en positiv utstråling, som ansatt i butikk kan du for eksempel lære mer om riktig renhold, eller fordype deg i kjøtt / frukt / oppskrifter hvis du jobber i de avdelingene, og som journalist er det også mange bøker å lese for å gjøre en enda bedre jobb.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7. Bli kjent med kollegaer
Av erfaring har jeg ofte sittet mye med nesa nedi PC-en mens jeg spiser en brødskive og jobber med mitt, men det er aldri dumt å bruke lunsjen til å koble helt av og bli godt kjent med de du jobber med. Kanskje ta initiativ til noe sosialt etter jobb?

8. Gjort en tabbe?
Det skjer vel i de fleste bransjer. Er det en tabbe som man uansett får ikke gjort noe med, eller noe som kanskje ikke er så krise som du tror? Move on. Husk at folk glemmer over tid, og du lærer 🙂 

9. Lytt til magefølelsen 
Det er ikke motiverende å bli værende i jobb du ikke trives i, så jeg synes det er viktig å kjenne på magefølelsen sin. Spesielt hvis du gruer deg helt ekstremt til jobb over tid, bør det være noe annet der ute som passer bedre for deg.

10. .. men husk at arbeidsmarkedet er hardt!
Samtidig er det mange bransjer med tøffe tider akkurat nå, så selv om du skal lytte til magefølelsen, bruk lang tid på å veie for og imot. Kjenn etter om du faktisk takler (eller har økonomi til) å si opp jobben uten å vite at du har en annen jobb og gå til.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Har du noen gode, dårlige eller morsomme erfaringer fra arbeidslivet som du vil dele? 

– SILJE ♥

 

Følg meg gjerne på sosiale medier: