Sjekk dette før du kaller deg feminist

Okei. Det er noe jeg er skikkelig drittlei av, og jeg må bare skrive om det. Jeg skal prøve å ikke ha noe filter på, for da blir det forhåpentligvis mer ekte.

Feminismen er et glohett tema som aldri før, og det er mange bra saker som tas opp i dets navn. Men det er ikke det jeg vil prate om i dag. Jeg er lei av hvordan kvinner som kaller seg feminister rettferdiggjør negative holdninger mot andre kvinner, bare ved å sette denne merkelappen på seg selv.

Hey – jeg kan godt være den første til å fortelle deg det; selv om du har feminist i bioen din på Insta eller det er det første du nevner om deg selv på fest – du er ikke nødvendigvis et bedre menneske enn andre.

Hvorfor jeg fyrer av dette nå, er fordi jeg er sint og lei meg på grunn av ting jeg overhører, som skjer med venner jeg er glad i, og som jeg opplever selv. Jeg er lei og har vært det lenge. Dessverre har jeg alt for mange eksempler på hvordan kvinner trykker andre kvinner ned.

Jeg tror aldri jeg har fått så mye negativt om hvilke valg jeg gjør i de bransjene jeg jobber i (tekst/media og film) som av andre kvinner. For å ha sagt det; jeg sier ikke at det aldri har kommet fra menn, men oftest kvinner (!). 

Det kan være flere ting, blant annet jobber jeg har fått, reiser jeg tar eller andre jobbrelaterte ting jeg gjør – som ikke går utover disse menneskene på noen som helst måte. Det er jobber og oppdrag jeg har kjempet hardt for, og reiser jeg har spart opp til over tid.

Nå skal jeg innrømme at jeg har slettet et par utsnitt om hvilke eksempler jeg har opplevd, kanskje jeg tør å ta de med en annen gang. Men jeg har utallige ganger opplevd at kvinner snakker andre ned, kanskje spesielt i jobbsammenheng.

Det skjer alt for ofte, og jeg begynner å bli fysisk kvalm av det. Det kan være kjendiser, en Insta-profil, en du kjenner, eller en som kommer inn på baren der du sitter.

Kan det snart ta slutt? Om du jobber med en dyktig kvinne eller det kommer inn en nyansatt som har masse kunnskap, hva hjelper det å spre negativitet? Kan vi i stedet tenke på hva man kan lære av andre? Det vil mest sannsynlig bare falle tilbake på deg, og jeg tror det kan føre til at man blir bitter og dårligere i jobben sin over tid. Hvis det kommer en morsom og vakker dame inn på baren hvor du sitter, blir du hverken morsommere eller mer vakker av å slenge dritt om henne. (Jeg vil si snarere tvert imot)

Kan vi snart begynne å løfte hverandre opp, på ordentlig?

Det er så mange kvinner i dag som kaller seg feminister – men som dypt på innsiden, sikkert så langt inn at man ikke skjønner det selv, ikke ønsker hverandre suksess! Men ved å slenge på merkelappen «feminist» så overbeviser vi oss selv, og andre, til å tro at vi gjør det.

Når det er sagt; Å kjenne på sjalusi, misunnelse eller vonde følelser er helt menneskelig. Det kan skje når den morsomme dama kommer inn i baren, når det blir ansatt en ny på jobb eller kollegaen din får skryt. Men det er hva du velger å gjøre med den følelsen som definerer deg.

Det betyr ikke at man aldri skal kunne kritisere enn kvinne. Dette er et viktig punkt. Når det er grunnlag for det, mener jeg vi aldri skal slutte å diskutere og ta opp problemer.

Skryter du av andre, snakker folk opp og holder deg for god til å slenge usaklig drittkommentarer om andre? Bra. Jeg sender deg masse hjerter gjennom denne digitale luften. Det finnes mange som gjør dette, og det er dette som er ekte girlpower! Vi støtter hverandre opp, fremsnakker hverandre og kommer med saklig kritikk. Det er ikke mitt ønske å svartmale begrepet feminist, for det står for mye bra.

Men jeg opplever at mange kvinner som kaller seg feminister snakker andre ned. Dette gjelder ikke alle, men alt for mange – som påstår de vil bekjempe ukulturer og fordommer som hindrer kvinner i å lykkes, men som likevel sprer rundt seg med negativitet og holder andre kvinner nede.

Fokuset ligger oftest på hva menn gjør feil og hva menn gjør mot oss, og jeg sier ikke at det ikke er ting å ta av der.

Men før vi ser utover bør vi faktisk starte med oss selv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s